
Cukiernik – to osoba, która wykonuje czynności związane z wypiekiem ciast i ciastek. Do głównych obowiązków tego pracownika należy: produkcja wszelkiego rodzaju wyrobów cukierniczych, np. ciast, ciastek, lodów oraz ich dekorowanie, a także rozliczanie przyjętych i wydanych surowców, organizowanie własnego stanowiska pracy i stanowisk pracy podległych pracowników. Kształcąc się w tym zawodzie zdobywa się umiejętności związane z technologią produkcji wyrobów ciastkarskich i lodów oraz technologią produkcji wyrobów cukierniczych. Jest to zawód dla ludzi pomysłowych i z wyobraźnią.
- znaczenia i roli żywności
 - zarządzanie jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym wytwarzanej żywności
 - surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze stosowane w produkcji cukierniczej
 - proces technologiczny półproduktów i gotowych wyrobów cukierniczych
 
Kształcenie w zawodzie cukiernik w naszej szkole odbywa się w 3-letniej branżowej szkole I stopnia, w systemie dulanym. Uczeń od pierwszego dnia nauki jest jednocześnie młodocianym pracownikiem (umowa z pracodawcą u którego uczy się praktycznej nauki zawodu) i uczniem (w branżowej szkole realizuje naukę przedmiotów ogólnokształcących oraz teoretycznych przedmiotów zawodowych).
NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA:
- zdobycie dyplomu czeladnika w zawodzie cukiernik
 - pracę podczas nauki u mistrzów w zawodzie cukiernik.
 
Uczniowie uczący się w zawodzie cukiernik w naszej szkole, realizują przygotowanie zawodowe u pracodawcy zgodnie z przepisami rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie przygotowania zawodowego młodocianych i otrzymują wynagradzanie (Dz. U. z 2014 r. poz. 232). Nauka zawodu obejmuje praktyczną naukę zawodu organizowaną u pracodawcy, który zawiera z uczniem umowę o pracę na czas nieokreślony, jako z młodocianym pracownikiem.
MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
- zakłady przemysłu spożywczego – produkujące wyroby cukiernicze i ciastkarskie
 - zakłady rzemieślnicze – cukiernie
 - restauracje, hotele, promy, statki pasażerskie i punkty gastronomiczne
 - własna działalność gospodarcza
 
PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Cukiernik powinien charakteryzować się umiejętnością:
- pracy w zespole
 - podejmowania decyzji
 - samodzielności
 - odpowiedzialności
 - kreatywności – wyobraźnia, zdolności manualne
 - dostosowania do potrzeb klienta
 - łatwości komunikowania się z otoczeniem
 - spostrzegawczości i podzielności uwagi
 - sumienność w wykonywaniu zadań.
 
Zawód ten wymaga dobrego stanu zdrowia, zainteresowania zawodem, życzliwości, uprzejmości, uczciwości.
MOŻLIWOŚCI DALSZEGO KSZTAŁCENIA
Po ukończeniu nauki w
Po ukończeniu nauki w Szkole Branżowej I Stopnia ZDZ absolwenci mogą kontynuować naukę w Szkole Branżowej II Stopnia Po ukończeniu nauki w Szkole Branżowej I Stopnia ZDZ absolwenci mogą kontynuować naukę w Szkole Branżowej II Stopnia
Zakład Doskonalenia Zawodowego w Łodzi z siedzibą w Piotrkowie Trybunalskim.
- 502-393-942
 - e-mail: szkolypiotrkow@zdz.lodz.pl
 - Ul. Pawlikowskiego 5 Piotrków Trybunalski 97-300.
 
				
								