OPIS ZAWODU
Piekarz – jest to pracownik, który wytwarza różnego rodzaju pieczywo: chleb, bułki, rogale, itp. Głównym zadaniem piekarza jest: wyprodukowanie pieczywa z mąki, wody i drożdży z dodatkiem soli i mikrododatków – zgodnie z recepturą. Poza tym piekarz obsługuje i czyści maszyny, urządzenia, piece oraz aparatury kontrolno- pomiarowe. Efektem pracy piekarza jest pieczywo posiadające wiele walorów: powszechność, podzielność, trwałość, dostępność. Trudno wyobrazić sobie życie bez chleba, wykwalifikowany piekarz posiada umiejętność przygotowania surowców, produkcji ciast pszennych, żytnich i mieszanych, dzielenia i formowania ciasta oraz czynności związanych przed wypiekiem i po wypieku pieczywa.
Kształcenie w zawodzie piekarz w naszej szkole odbywa się w 3-letniej branżowej szkole I stopnia, w systemie dulanym. Uczeń od pierwszego dnia nauki jest jednocześnie młodocianym pracownikiem (umowa z pracodawcą u którego uczy się praktycznej nauki zawodu) i uczniem (w branżowej szkolej realizuje naukę przedmiotów ogólnokształcących oraz teoretycznych przedmiotów zawodowych). Kształcenie w tej formie, umożliwia uzyskanie zawodu piekarz po zdaniu egzaminu czeladniczego.
NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA
- 
- zdobycie dyplomu czeladnika w zawodzie piekarz
 
 
- 
- pracę podczas nauki u mistrzów w zawodzie piekarz.
 
 
Uczniowie uczący się w zawodzie piekarz w naszej szkole, realizują przygotowanie zawodowe u pracodawcy zgodnie z przepisami rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie przygotowania zawodowego młodocianych i otrzymują wynagradzanie (Dz. U. z 2014 r. poz. 232). Nauka zawodu obejmuje praktyczną naukę zawodu organizowaną u pracodawcy, który zawiera z uczniem umowę o pracę na czas nieokreślony, jako z młodocianym pracownikiem.
MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA / MIEJSCA PRACY
- 
- magazyny surowców, hale produkcyjne, magazyny wyrobów gotowych
 
 
- 
- Przemysłowe Zakłady Piekarskie
 
 
- 
- rzemieślnicze piekarnie
 
 
- 
- własna działalność gospodarcza.
 
 
PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Piekarz powinien charakteryzować się umiejętnością:
- 
- pracy w zespole
 
 
- 
- podejmowania decyzji
 
 
- 
- samodzielności
 
 
- 
- odpowiedzialności
 
 
- 
- kreatywności – wyobraźnia, zdolności manualne
 
 
- 
- dostosowania do potrzeb klienta
 
 
- 
- łatwości komunikowania się z otoczeniem
 
 
- 
- spostrzegawczości i podzielności uwagi
 
 
- 
- sumienność w wykonywaniu zadań.
 
 
Ponadto piekarza charakteryzuje:
- 
- punktualność i odpowiedzialność za powierzone zadania
 
 
- 
- sprawność manualna związana z ręcznym formowaniem półproduktów (chałki, rogale, bułki)
 
 
- 
- sprawność sensoryczna
 
 
Zawód ten wymaga dobrego stanu zdrowia, zainteresowania zawodem, uczciwości i życzliwości.
MOŻLIWOŚCI DALSZEGO KSZTAŁCENIA
Po ukończeniu nauki
Po ukończeniu nauki w Szkole Branżowej I Stopnia ZDZ absolwenci mogą kontynuować naukę w Szkole Branżowej II Stopnia Po ukończeniu nauki w Szkole Branżowej I Stopnia ZDZ absolwenci mogą kontynuować naukę w Szkole Branżowej II Stopnia.
Zakład Doskonalenia Zawodowego w Łodzi z siedzibą w Piotrkowie Trybunalskim.
- 
- Ul. Pawlikowskiego 5 Piotrków Trybunalski 97-300
 
 
				
								