Ilość godzin:100 | |
Cel kursu | Zobycie wiedzy i umiejętności z zakresu planowania produkcji; surowców gastronomicznych; maszyn i urządzeń gastronomicznych; obróbki wstępnej surowców; technik sporządzania dań podstawowych, dań głównych i przekąsek; wypieku ciast; sporządzania deserów i napojów; sporządzanie potraw specjalistycznych; ekspedycji wyrobów kulinarnych. |
Lp. | Tematyka | Liczba godzin |
Struktura organizacyjna zakładu gastronomicznego. BHP na stanowisku pracy. | 6 | |
Wymogi systemu HACCP w gastronomii. | 8 | |
Terminologia stosowana w gastronomii. | 6 | |
Procesy technologiczne stosowane w produkcji żywności. | 6 | |
Technika sporządzania dań podstawowych. | 16 | |
Sporządzanie potraw z wykorzystaniem warzyw i owoców. | 6 | |
Sporządzanie dań gorących z wykorzystaniem mięsa zwierząt rzeźnych i drobiu. | 16 | |
Sporządzanie zup i sosów. | 6 | |
Sporządzanie potraw z jaj. | 6 | |
Sporządzanie potraw z wykorzystaniem mąki i kasz. | 6 | |
Sporządzanie potraw z ciasta ziemniaczanego. | 6 | |
Sporządzanie zakąsek. | 6 | |
Sporządzanie deserów. | 6 | |
RAZEM | 100 |
Egzamin/uprawnienia | Zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych |
Informacje dodatkowe | Podana cena za kurs jest ceną szacunkową dla grupy 6-8 osobowej. Cena ostateczna jest uzależniona od ilości słuchaczy. |